Byť vo forme aj po Vianociach
-
Ostatná aktualizácia: štvrtok, 11. január 2018, 21:53
-
Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Ľubica Terebešyová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová
-
09 január 2018
Cvičíš s chuťou a láskou, alebo z povinnosti? Baví ťa cvičenie, ktoré robíš, alebo sa musíš neustále dookola doňho nútiť? Aká je tvoja motivácia pre cvičenie a zdravý životný štýl?
Pre mňa pohyb znamená život. To, že sa môžem hýbať, mi prináša radosť, spokojnosť so sebou, s prítomnosťou, so životom. Tiež upokojuje moju myseľ a prináša mi pocit, že všetko je v poriadku tak, ako je. Asi to bude tými endorfínmi.
Čítať ďalej...
Advent v kuchyni
-
Ostatná aktualizácia: pondelok, 11. december 2017, 21:24
-
Napísal/a: Mgr. Ľubica Terebeššyová, Mgr. Erika Bobiková, koordinátorky pre podporu zdravia a zdravého životného štýlu, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová
-
05 december 2017
Advent – stíšiť sa, ubrať na zábave, ubrať v jedle
K adventu patrí aj zrieknutie sa zábavy a pôst.
Pointa nie je v úplnom odriekaní si mäsa či sladkostí, ale v tom, že jedlo, ktorého sa vzdáme počas pôstu, darujeme tým, čo ho majú menej. Adventná predvianočná príprava sa už spomína v Ríme za pápeža Leva I. Veľkého v rokoch 440-461. Iný záznam o advente pochádza z Francúzska, kde koncil v meste Macon v roku 582 nariadil, aby sa príprava na slávenie vianočných sviatkov začala od prvej nedele po sviatku svätého Martina. Adventné obdobie v tejto forme zahŕňalo šesť nedieľ a malo pôstno-kajúcny charakter.
Čítať ďalej...
Sú sacharidové jednotky dôležité?
-
Ostatná aktualizácia: pondelok, 13. november 2017, 22:31
-
Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Ľubica Terebeššyová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová
-
06 november 2017
Aj keď sa mnohí diabetici už naučili orientovať medzi potravinami, ktoré im ovplyvňujú glykémiu, je ešte veľa takých, ktorí iba hľadajú spôsob, ako sa to dá. Tí, ktorí nepodceňujú počítanie sacharidových jednotiek v jedle, sa na vlastnej glykémii presvedčili, aký to má pozitívny vplyv na ich zdravie a životnú pohodu. Snažia sa pochopiť, akým spôsobom môžu dosiahnuť dobrú glykémiu nalačno a po jedle (PPG), ako často si musia monitorovať svoj stav glykémie. Naučili sa, ako si sami môžu pomôcť, keď je ich glykémia nízka, mierne zvýšená alebo vysoká. Správne edukovaní diabetici vedia, že opakované vysoké glykémie vedú k vzniku rôznych diabetických komplikácií. Tomu sa dá však jednoducho predísť počítaním SJ v jedle. Význam počítania SJ je aktuálny hlavne pre diabetikov na inzulínovej liečbe.
Čítať ďalej...
Bicyklami do Lesného
-
Ostatná aktualizácia: utorok, 03. október 2017, 22:51
-
Napísal/a: Mgr. Ľubica Terebeššyová, Mgr. Erika Bobiková, koordinátorky pre podporu zdravia a zdravého životného štýlu, jaz. korekcia článku PhDr. Bibiána Lojanová
-
03 október 2017
Všetci to isto poznáme ,,v zdravom tele, zdravý duch", a ako ináč, aby pedagógovia zdravotníckej školy nešli príkladom. V piatok 29.9. sme nasadli na dvojkolesové tátoše všetci spoločne a bez najmenšieho nátlaku. Dali sme si trocha do tela, prevetrali naše fyzické zdatnosti a cyklistické umenie. Tento rok to bolo druhýkrát, čo sme prostredníctvom bicyklov spoznali okolie Michaloviec.
Čítať ďalej...
Bojujeme proti chrípke a zápalom
-
Ostatná aktualizácia: nedeľa, 08. október 2017, 20:38
-
Napísal/a: Mgr. Ľubica Terebeššyová, Mgr. Erika Bobiková, koordinátorky pre podporu zdravia a zdravého životného štýlu, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová
-
03 október 2017
Chrípka
Chrípka je infekčné ochorenie, ktoré vyvoláva rýchlo sa šíriaci a premenlivý vírus. Prebieha ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. Nástup chrípky je náhly, z plného zdravia. Často začína zimnicou, triaškou, bolesťami hlavy a prudko stúpajúcou teplotou na
39 – 40 ºC. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, pocit sucha a škriabania v hrdle, nádcha začína 1-2 dni po začiatku ochorenia. Ku klinickým príznakom dochádza už v priebehu 1 až 3 dní od infikovania sa. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po 3 - 5 dňoch odoznejú. K úplnému uzdraveniu dochádza po 2 až 4 týždňoch.
Čítať ďalej...