Advent v kuchyni
- Ostatná aktualizácia: pondelok, 11. december 2017, 21:24
- Napísal/a: Mgr. Ľubica Terebeššyová, Mgr. Erika Bobiková, koordinátorky pre podporu zdravia a zdravého životného štýlu, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová
- 05 december 2017
Advent – stíšiť sa, ubrať na zábave, ubrať v jedle
K adventu patrí aj zrieknutie sa zábavy a pôst.
Pointa nie je v úplnom odriekaní si mäsa či sladkostí, ale v tom, že jedlo, ktorého sa vzdáme počas pôstu, darujeme tým, čo ho majú menej. Adventná predvianočná príprava sa už spomína v Ríme za pápeža Leva I. Veľkého v rokoch 440-461. Iný záznam o advente pochádza z Francúzska, kde koncil v meste Macon v roku 582 nariadil, aby sa príprava na slávenie vianočných sviatkov začala od prvej nedele po sviatku svätého Martina. Adventné obdobie v tejto forme zahŕňalo šesť nedieľ a malo pôstno-kajúcny charakter.