Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Tajomstvo lymfy

  • Ostatná aktualizácia: nedeľa, 18. december 2022, 21:22
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobíková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 18-december-2022 21:16
obrázok prevzatý z https://www.badatel.net

Lymfa je telová tekutina voľne prúdiaca v hustej sieti miazgových ciev, ktoré lymfu ďalej vedú až k lymfatickým uzlinám. Prefiltrovaná sa vlieva do žilového systému.

 

Prečo je lymfa taká dôležitá?

Z hľadiska obranyschopnosti organizmu, keď sa v tele objaví infekcia, uzliny zareagujú ako filter a zničia tieto cudzie elementy. Úlohou lymfy je odvádzať z tela produkty metabolizmu, odpadové látky a tekutinu. Zbiera tiež prebytočné tuky, toxíny a nežiadúce látky. Vďaka nej sa vieme zbaviť opuchov, hromadeniu tuku, kŕčových žíl a celulitídy. Tok lymfy sa však môže aj zastaviť alebo spomaliť. Funkciu lymfatického systému môže ovplyvniť genetika, hormonálna nerovnováha, úraz, operácia. Ak je niekde lymfa priškrtená, zastaví sa a spôsobuje opuchy.

Lymfa nemá pumpu ako srdce pri krvnom obehu. Jej tok zabezpečuje napríklad pohyb svalov, dýchacie pohyby. Preto je veľmi dôležitá fyzická aktivita, pretože pohyby kostrových svalov nám lymfu posúvajú. Lymfu vieme rozprúdiť aj lymfodrenážou – špeciálnou hmatovou technikou jemného tlaku a hladenia, keďže najviac lymfatických ciev sa nachádza pod kožou. Lymfatický systém vieme podporiť aj plávaním, vodoliečebnými procedúrami, pitím bylinkových čajov. Správna funkcia lymfatického systému je veľmi dôležitá nielen z dôvodu imunity, detoxikácie organizmu, ale aj pri redukcii hmotnosti.

Zdroje:
TEŠÍNSKA, Františka – Tajomstvo lymfy, In: Diéta, Ročník: IX, Vydanie: 6/2016, s. 30-31. ISSN 1337-6462.
https://www.naureus.sk/blog/detail/ako-nastartovat-lymfaticky-system-a-detoxikovat-ci-schudnut
https://www.badatel.net/ako-precistit-lymfaticky-system-predist-az-80-chronickych-chorob/

 

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft