Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Živiny alebo kalórie

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 03. november 2022, 06:21
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 28-október-2022 06:20

Koncept ,,príjem verzus výdaj” vedie ľudí k mylnej domnienke, že nezáleží na tom, aké zloženie bude mať ich jedálniček, pokiaľ sa budú dostatočne hýbať. Nesprávne stravovanie však nie je možné vykompenzovať cvičením. Strava je oveľa viac ako len zdroj energie, má v tele viacero funkcií. Napr. rafinovaný cukor spôsobí, že telo si buduje odolnosť voči inzulínu bez ohľadu na to, koľko odcvičíme.

 

Počítanie kalórií je nespochybniteľnou súčasťou boja proti nadváhe, ale musíme zohľadniť aj výživovú hodnotu stravy. Keď sa sústredíme len na príjem kalórií, ale nevšímame si, z akého jedla pochádzajú, nejde automaticky o zdravý životný štýl, ako si mnohí myslia. Nie všetky kalórie sú si rovné. Napr. gram bielkovín a sacharidov má 4 kalórie, gram vlákniny len 2 kalórie a gram tuku až 9 kalórií. Na trávenie však vplýva aj spôsob prípravy jedál a enzýmové reakcie, ku ktorým dochádza pri procese trávenia. Potrebujeme konzumovať aj surovú zeleninu a ovocie, aby naše trávenie prebiehalo čo najlepšie . Napr. čím dlhšie varíme potraviny obsahujúce škrob, tým sa stávajú kalorickejšími. Následne hrá veľkú úlohu naša črevná mikroflóra, fyzická aktivita a pod. Z tohto dôvodu sa nemôžeme zameriavať iba na odporúčaný denný príjem kalórií. Najdôležitejšie je docieliť rovnováhu živín konzumáciou zdravých tukov, ovocia, zeleniny, celozrnných sacharidov a bielkovín. Medzi zdravé kalórie patria napríklad avokádo, panenský olivový olej, vajíčka. Ak si chceme zachovať zdravý jedálniček a nepriberať, musíme si dávať pozor aj na veľkosť porcií.

Možno sa vám to bude zdať zvláštne, ale porcie jedál sa naozaj dajú merať pomocou rúk. Nepotrebujete komplikované počítanie kalórií, žiadne tabuľky či váhu na potraviny.
Ruky muža a ruky ženy majú rozdielnu veľkosť. Ruky ženy sú zvyčajne menšie ako ruky muža a to isté platí aj pre porcie. Žena by mala zjesť menšiu porciu ako muž. Celé to funguje takto:

  • tvoja dlaň určuje veľkosť porcie bielkovín,
  • tvoja päsť určuje veľkosť porcie zeleniny,
  • tvoja hrsť určuje veľkosť porcie sacharidov,
  • tvoj palec určuje veľkosť porcie tukov.

Použité zdroje:

NOVÁKOVÁ, Paulína – Živiny vs kalórie, Na čo sa zamerať, In: Relax : magazín o zdravom životnom štýle, Ročník: VI, Vydanie: 4/2016, s. 18-21. ISSN 1338-7898.
https://fitshaker.sk/ako-spravne-rozlozit-sacharidy-bielkoviny-a-tuky-v-strave-ked-chcem-nabrat-svaly

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft