Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Ako sa zbaviť chuti na sladké

  • Ostatná aktualizácia: streda, 05. október 2022, 23:19
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobíková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 30-september-2022 23:13
Ako sa zbaviť chuti na sladké

V spotrebe cukru sme na vysokých priečkach, pričom problémom sú najmä sladené nápoje. Zmeniť tento trend nepomáha ani fakt, že minerálky alebo dojčenské vody sú drahšie ako sladené nápoje. Pomôcť nám môže výmena bieleho cukru za iné varianty sladidiel (javorový sirup, kokosový cukor, trstinový cukor), ktoré ale majú odlišnú chuť od bieleho cukru. Kalorickú hodnotu nemusia mať vždy nižšiu. Napríklad hnedý cukor má rovnaké množstvo kalórií ako biely cukor. Preto by sme mali dbať skôr na množstvo prijatého cukru ako na typ sladidla. Dôležité je uvedomiť si aj to, že cukry neobsahujú len sladidlá, čokoláda a sladené nápoje, ale aj bežné jedlá (mliečne výrobky, ovocie, zelenina a pod.).

Ovocie obsahuje pomerne veľa cukru, preto sa odporúča skonzumovať 300 gramov ovocia denne. Pre zdravého človeka je to ideálne množstvo. Mnohí si myslia, že ak obmedzia sladké potraviny, majú abstinenčné príznaky, napr. bolesť hlavy či zhoršenú náladu. V tomto prípade je potrebné rozlíšiť, či máme naozaj chuť na sladké, alebo sme len hladní. Často sladkosťami nahrádzame plnohodnotné jedlo. Zdravý človek sa za normálnych okolností nedostane do hypoglykémie (nízka hladina cukru v krvi), aj keď obmedzí cukor. Potrebu cukru si len namýšľa. Bolesti hlavy sú často spojené s pitným režimom. Až 48% prijatého cukru je v podobe sladených nápojov (napr. kola, džúsy, sladené malinovky či minerálky).

Ako rozlíšime dobré cukry od tých škodlivých? Aj na čokoládovej tyčinke je uvedené, či obsahuje napr. 40 gramov sacharidov, z toho 20 gramov cukrov. Sacharidy sú pre telo potrebné ako palivo pre náš organizmus - hlavne mozog. Avšak mali by sme mať pod kontrolou aj ich množstvo .

Cukry sa rozdeľujú do viacerých kategórií, napr. sacharóza (klasický cukor), glukóza (ovocie), laktóza (mliečne výrobky), polysacharidy (tzv. škrobové látky, ktoré nie sú sladké a nachádzajú sa v zemiakoch, ryži, múke). Naučme sa aspoň „hokejové” pravidlo, ktoré hovorí, že tretinu taniera majú tvoriť bielkoviny, tretinu škrobová príloha a tretinu zelenina.

Použité zdroje:
https://www.protein.sk/co-su-to-sacharidy-uhlohydraty-karbohydraty-cukry-20-clanok
BIELIK, Pavel – Ako sa zbaviť chuti na sladké, In: Relax : magazín o zdravom životnom štýle, Ročník: XI, Vydanie: 2/2022, s. 80-83. ISSN 1338-7898.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft