Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

OSLAĎTE SI ŽIVOT ČOKOLÁDOU

  • Ostatná aktualizácia: utorok, 05. október 2021, 23:11
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia Mgr. Stanislava Markovičová

  • 24-september-2021 23:10
Čokoláda

Čokoládová história sa začala písať v období pred viac než tromi tisíckami rokov. V tej dobe Indiáni kmeňa Olmékov pestovali v dažďových pralesoch v Mexiku kakaovníky. Vareniu čokolády sa venovali tiež Mayovia a Aztékovia, ktorí dokázali doviesť túto pochutinu k dokonalosti. Mayovia do drvených a na slnku sušených a pražených bôbov pridávali vanilku, zatiaľ čo Aztékovia horké mandle a med.

Kakaovník bol posvätným stromom. Do Európy sa čokoládové pokušenie dostalo v 16. storočí. K rozšíreniu čokolády prispela prvá a druhá svetová vojna. V tej dobe bola čokoláda dodávaná vojakom, aby mali väčšiu silu do boja. Čokoláda bola dlho konzumovaná v podobe horúceho nápoja. Až v 19. storočí nechal holandský biochemik patentovať lis na kakao. Prvá tabuľková čokoláda bola vyrobená v roku 1847.

Poznáte druhy čokolády?
Mliečna čokoláda - najrozšírenejší typ čokolády. Je vyrobená z kakaovej hmoty, obsahuje kakaové maslo, cukor, sušené mlieko, lecitín a vanilku. Obsah kakaa môže byť rôzny, v rozmedzí 18% až 55%.
Biela čokoláda - neobsahuje kakaovú sušinu, ale iba kakaové maslo a karamelizované sušené mlieko.
Horká čokoláda – okrem bežnej konzumácie sa využíva aj na varenie. Naozaj kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať viac ako 50% kvalitnej sušiny. Jediný tuk, ktorý sa do nej pridáva, je kakaové maslo.
Couverture - čokoláda určená pre skutočných gurmánov. Obsahuje veľké množstvo kakaového masla tej najvyššej kvality. Predáva sa v gurmánskych a špecializovaných obchodoch.
Ochutená čokoláda - sem patria všetky vyššie spomínané typy čokolád, ktoré sú dochutené napr. mentolom, ovocím, kávou, vanilkou, karamelom, orieškami, chilli a mnohými inými prísadami.

Viete rozpoznať kvalitnú čokoládu?

Kvalitná čokoláda by mala obsahovať iba kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor. Podiel kakaovej hmoty by mal byť pri  horkej čokoláde min. 35%, pri mliečnej  aspoň 25% a pri bielej najmenej 20%.

Prečo jesť čokoládu?

Milujete čokoládu a hľadáte na nej aj iné pozitíva okrem toho, že je výborná? Nebojte sa, čokoláda má hneď celý rad dobrých vlastností:
• pôsobí ako prírodné antidepresívum a zlepšuje náladu,
• zaháňa únavu a dodá energiu,
• obsahuje veľké množstvo minerálnych látok,
• navodzuje pocit šťastia,
• pozitívne pôsobí aj na pokožku – napr. čokoládový  kúpeľ alebo čokoládová masáž dodá vašej pokožke hebkosť a jemnosť.

Ale ako sa hovorí - všetko s mierou.

Použité zdroje:
https://www.familium.sk/smartblog/110_medzinarodny-den-cokolady-osladte-si-zivot.html
https://www.kniznica.kysuckenovemesto.sk/medzinarodny-den-cokolady-oznam/mid/365680/.html
https://www.nitrianskyhlasnik.sk/aj-cokolada-ma-svoj-den/

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft