Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

FETÁLNY ALKOHOLOVÝ SYNDRÓM

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 04. október 2021, 22:27
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jazyková korekcia PhDr. Bibiána Lojanová

  • 01-október-2021 22:22

9. september je Medzinárodný deň povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme. Fetálny alkoholový syndróm je súbor telesných a mentálnych vývinových vád plodu, ktoré vznikajú následkom konzumácie alkoholických nápojov v tehotenstve. Úplne rozvinutý fetálny alkoholový syndróm (FAS) sa vyskytuje u 0,2 - 2 detí z 1 000 živonarodených detí. Na Slovensku je to asi 250 detí ročne.

baby fetalPri tejto príležitosti sa žiaci 3. ročníka zúčastnili odbornej prednášky v priestoroch RÚVZ v Michalovciach pod vedením Mgr. M. Chrípkovej. Žiaci sa dozvedeli veľa o účinkoch alkoholu, že trendom dnešnej spoločnosti je pitie alkoholu u mladistvých dievčat, stúpa tzv. nárazové pitie, stúpa preferencia kombinácie alkoholu s energetickými nápojmi, liekmi a inými drogami. V dnešnej dobe stúpa často pitie u žien z rôznych dôvodov, pričom závislosť sa vytvára rýchlejšie ako u mužov. Ženský organizmus je citlivejší na rovnaké množstvo a dôsledky sú vážnejšie.

Počas prednášky sa žiaci dozvedeli prečo a kedy vzniká fetálny alkoholový syndróm, aké sú jeho príznaky, aká je diagnostika a následná liečba. V priebehu diskusie sa študenti zaujímali o odporúčania, ako má žena predchádzať fetálnemu alkoholovému syndrómu.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft