Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Význam citrusového ovocia pre zdravie

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 22. február 2021, 19:07
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobíková, Mgr. Hedviga Šľachtová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 22-február-2021 18:51
Význam citrusového ovocia pre zdravie

Citrusové ovocie tvorí dnes už bežnú súčasť jedálnička každej rodiny. Ak sa mu vyhýbame, prichádzame o jeho blahodárne účinky. Okrem toho, že dodáva nášmu telu zdravú energiu a veľké množstvo vitamínov, pomáha nám v prevencii pred viacerými ochoreniami.

CITRÓNY

Citróny sú zdrojom veľkého množstva vitamínu C. Obsahujú aj účinné flavonoidy, ktoré s vitamínom C vytvárajú liečivú kombináciu. Ak ráno vypijete pohár vlažnej vody s vytlačenou citrónovou šťavou, posilníte si imunitu a spomalíte starnutie. Okrem toho tento silný antioxidant posilňuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným chorobám a prechladnutiu, pomáha odbúravať LDL cholesterol v pečeni a premieňa ho na žlčové kyseliny, spomaľuje rast nádorov, detoxikuje organizmus, odstraňuje vedľajšie účinky mnohých liekov, viaže ťažké kovy, podporuje pamäť a sústredenosť, neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, a tým predchádza páleniu záhy, podporuje produkciu žlče, čistí a stimuluje pečeň.

Aj keď sú citróny zdravé, dajte si pozor na nebezpečnú kôru. Po zbere ich totiž ošetrujú stimulátorom zrelosti a impregnujú voskom. Chemické látky sa využívajú aj ako nevyhnutná ochrana pri dovoze z teplých krajín. Najčastejšie ide o bifenyl a tiabendazol. Myslíte si, že pred konzumáciou stačí citróny len umyť? Keďže bifenyl a tiabendazol sú rozpustné v tukoch, nedajú sa z kôry odstrániť teplou vodou, ako sa to zvykne odporúčať. Citróny treba ošúpať alebo kúpiť v bio kvalite.

MANDARÍNKY

Mandarínky sú takisto výdatným zdrojom vitamínu C. Obsahujú draslík, horčík (magnézium), vitamíny B1, B2, B3 a betakarotén. Sú silným antioxidantom, pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi, zmierňujú reumatické bolesti a redukujú riziko viacerých chronických ochorení. Dopriať by ste si ich mali aj počas nádchy a chrípky, keďže majú pozitívny vplyv na našu imunitu. Predchádzajú zápche, brzdia zápaly a majú svoje pozitíva aj pri snahe o redukciu hmotnosti. Obsahujú až sedemkrát viac prírodného synefrínu ako ostatné citrusy. Synefrín uvoľňuje upchatý nos a pomáha aj pri spaľovaní tukov. Mandarínky môžete pokojne jesť aj každý deň,  pri trávení citrusov sa totiž netvorí škodlivý odpad, pretože organizmus potrebuje na ich spracovanie iba polhodinu.

POMARANČE

Obľubené pomaranče pochádzajú z Číny a do Európy sa dostali okolo roku 400. Sú veľmi šťavnaté, lebo obsahujú veľa vody. Bohaté sú najmä na vitamín C, ale aj vitamíny E, B1, B2 a B6. Obsahujú minerálne látky - vápnik, draslík, fosfor, mangán, ale i dôležitú látku selén a vlákninu vo forme pektínu, ktorá podporuje trávenie. Prítomné flavonoidy spolu s vitamínom C pomáhajú zvyšovať odolnosť voči infekciám a výrazne posilňujú obranyschopnosť organizmu. Pomaranč ako významný antioxidant chráni človeka pred dôsledkami stresu, alkoholu, nedostatku spánku a vplyvu toxických látok z prostredia. Treba si však dopriať aspoň jeden väčší alebo dva menšie pomaranče denne. Niektorí jedinci však nemôžu konzumovať tento druh ovocia kvôli alergickým reakciám. Opatrné by mali byť aj mamičky, ktoré dojčia.

GRAPEFRUITY

Grapefruity rastú napríklad v Izraeli, Grécku, Španielsku či južnej Afrike. Hoci sú ich plody horkasté, ich konzumácia prináša viaceré zdravotné benefity. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Vedia pokryť dennú doporučenú dávku bežne pracujúceho človeka, ktorý však nie je vystavený nadmernému stresu. Grapefruit obsahuje aj významné bioflavonoidy, ktoré asi dvadsaťkrát zvyšujú zužitkovanie vitamínu C v ľudskom tele. Nachádza sa v ňom aj kyselina listová a vitamín B, dôležitý pre rast buniek. Prítomné enzýmy podporujú látkovú výmenu. Pozor však na konzumáciu grapefruitov súčasne s niektorými liekmi. Grapefruitová šťava môže zvýšiť ich účinky až šesťnásobne. Pravidlo je jasné, ak beriete lieky na predpis, je lepšie zriecť sa grepového džúsu, pretože nikdy neviete, ako môže s liekom zreagovať.

Použité zdroje:

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft