Význam čokolády pre zdravie človeka
- Ostatná aktualizácia: pondelok, 30. september 2019, 19:04
-
Podrobnosti:
Napísal/a: Mgr. Hedviga Šľachtová, Mgr. Erika Bobiková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová -
27-september-2019 18:56
Je čokoláda skutočne zdravá? Horká čokoláda nad 70 % je pre nás v skutočnosti dobrá. Tajomstvom jej sily je kakao, ktoré je, okrem iného, aj zdrojom nezabudnuteľnej chute. Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko dôvodov, prečo si ju v rozumnom množstve neodopierať.
Prečo je dobré jesť čokoládu?
Tmavá čokoláda má vyššiu koncentráciu antioxidantov, nižšie množstvo cukru a nezdravých tukov. Keď si ju chceme dopriať a zároveň zdravo využiť jej benefity, nemali by sme zjesť viac ako 20 gramov čokolády denne.
Tmavá čokoláda pomáha obnoviť pružnosť tepien, znižuje krvný tlak a hladinu ,,zlého” cholesterolu v krvi. Obsahuje horčík, ktorý pomáha pri správnom fungovaní srdca. Pomáha aj proti starnutiu tým, že obsahuje antioxidanty, ktoré chránia pokožku a ostatné orgány pred starnutím. Kakaový prášok má obzvlášť vysoký obsah diétnej vlákniny, železa, mangánu, horčíka, fosforu, draslíka, selénu a zinku. Môže pomôcť pri prevencii proti diabetes mellitus tým, že podporuje v ľudskom tele tvorbu inzulínu. Je to však možný spôsob prevencie, nie liečby! Kakaový prášok je obľúbenou súčasťou kozmetických prípravkov z dôvodu vysokého podielu antioxidantov a minerálov, ktoré pomáhajú pleť prečisťovať a vyživovať. Surové kakao podporuje zvyšovanie hladiny kyseliny arachidonovej, ktorá sa tvorí v mozgu a zlepšuje komunikáciu medzi nervovými bunkami. Vďaka vysokému množstvu niacínu je spoľahlivým bojovníkom proti stresu, zmierňuje pocity úzkosti a zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu, takže sa po jej konzumácii cítime lepšie a šťastnejšie. Zaujímavosťou je, že podľa zistení vie dokonca aj vôňa čokolády dopomôcť k duševnému uvoľneniu a relaxácii, čoho dôkazom je vzrastajúca obľuba rôznych čokoládových kúr. Konzumácia kakaových výrobkov povzbudzuje v slinách tvorbu imunoglobulínu A, čím pomáha zvyšovať našu odolnosť voči chorobám.