Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Pobyt a pohyb v prírode

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 03. jún 2019, 22:02
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Hedviga Šľachtová, Mgr. Erika Bobiková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 31-máj-2019 21:56

Pobyt a pohyb v prírode pôsobí blahodarne na náš organizmus a pozitívne vplýva na zdravie, po stránke fyzickej aj psychickej. Dýchajme čistejší vzduch. Stromy a rastliny produkujú kyslík, ktorého obsah je v lesoch vyšší. Zvýšený príjem kyslíka pozitívne vplýva aj na našu náladu. Neznečistený vzduch pomáha čistiť pľúca a zlepšuje okysličovanie krvi, čo vedie k ozdravovaniu orgánov a zvýšenej vitalite.

 

Hopetoun fallsPobyt a pohyb v prírode:
Zmierňuje stres, úzkosti a príznaky depresie. Spojenie s prírodou z nás robí šťastnejších a zdravších ľudí. Podľa vedcov z britskej univerzity v Derby aj jednoduché aktivity v prírode, napríklad kŕmenie vtákov, dokážu zvýšiť duševnú pohodu až o 30%. 
Zlepšuje imunitný systém. Pobyt v lese spúšťa v našom organizme aktivitu buniek, ktorej výsledkom je aj podpora imunitného systému. Posilnený imunitný systém efektívnejšie bojuje s menej závažnými chorobami, ako je napríklad nachladnutie a iné infekcie.
Pomáha redukovať vysoký krvný tlak. Vysoký krvný tlak je tichou hrozbou, ktorá číha najmä na ľudí so sedavým zamestnaním, na ľudí s nie celkom vzornou životosprávou. Ľudia potrebujú „minimálnu dávku prírody“, ktorá pomáha liečiť vysoký krvný tlak a zároveň je jeho prevenciou. Táto „dávka“ je iba 30 minútová prechádzka lesnou cestičkou denne. 
Zmierňuje bolesť a pomáha rýchlejšie sa zotavovať po operáciách. Človek vzišiel z prírody a návrat medzi stromy, rastliny a potoky nás dokáže natoľko absorbovať, že aspoň na chvíľu zabudneme na bolesť a nepohodlie. 
Zlepšuje pamäť a sústredenie. Prechádzka po lese dokáže zlepšiť krátkodobú pamäť až o 20%. V prírode nás rozptyľuje menej vzruchov ako v mestách, vďaka čomu sa naša priama pozornosť zameriava len jedným smerom. Skúste sa po konferencii alebo seminári ísť na chvíľu prejsť a sami uvidíte, ako ľahko sa vám nové vedomosti uložia do pamäte. Prírodná scenéria pomáha aj deťom s poruchou pozornosti (ADHD) zvýšiť rozsah ich pozornosti.
Poskytuje únik pred obrazovkami, ktorými sme bežne obklopení. Pohľad na skutočné kopce pred nami nenamáha náš zrak tak, ako slávne pozadie pracovnej plochy na našich počítačoch. Hlavne pre deti je trávenie času vonku najlepšou prevenciou rozvinutia krátkozrakosti.  
Príroda je najlepším spirituálnym guru. Obklopení zeleňou môžeme pozorovať procesy, ktorými sa príroda riadi. V kontraste s našimi uponáhľanými životmi je príroda pokojná, tichá a večná. Žije si svojím životom nezávisle od nás. Prostredníctvom svojej krásy nám dovoľuje hľadať v nej úľavu, útočisko pred stresom a večným náhlením sa. Je to miesto pre oddych, utriedenie si myšlienok, nájdenie vnútornej rovnováhy. 
Pomáha nám kreatívne myslieť a riešiť problémy. Príroda bola vždy inšpiráciou pre básnikov, umelcov, ale aj pre „obyčajných“ ľudí. Fascinácia jej krásou a premenlivosťou nám pomáha otvárať myseľ, pokojné a tiché prostredie ju pomáha očistiť a omladiť. 
Pobyt v prírode je často spojený s fyzickou aktivitou. Príroda poskytuje mnoho turistických chodníkov, cyklotrás, lyžiarskych svahov, kde sa môžeme odreagovať a zašportovať si. Podľa odporúčaní lekárov by sme sa mali hýbať aspoň 30 minút denne. V spojení s účinkami prírody na naše zdravie je to ideálna kombinácia.

Použité zdroje:  
https://stromzdravia.sk/stres/suvislosti-so-zivotnym-prostredim/
https://fitlavia.sk/prechadzka-v-prirode-ake-prospesne-benefity-ma-pre-nase-zdravie/
https://psychologiastastia.sk/vplyv-prirody-na-pohodu/
https://www.national-geographic.cz/galerie/foto.html?mm=profimedia-0295496248

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft