Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Imunita v zimných mesiacoch

  • Ostatná aktualizácia: utorok, 06. november 2018, 19:08
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Hedviga Šľachtová, PhDr. Ivana Jenčíková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 05-november-2018 18:56

imunitaZimné mesiace kladú na ľudský organizmus väčšie nároky. Ubudne slnečných lúčov, narastá počet chrípkových ochorení, mnohí z nás trávia väčšinu času skôr doma ako na čerstvom vzduchu. Aby aj napriek všetkému naša imunita fungovala v týchto mesiacoch čo najlepšie, lekári odporúčajú dbať na päť základných zložiek našej stravy: probiotiká, karotenoidy, vitamín D, zinok a zázvor. Človek ich má kedykoľvek k dispozícii aj v zimných mesiacoch, preto by mal využiť ich silu vo svoj prospech.

Probiotiká
Udržiavajú našu črevnú mikroflóru v rovnováhe. Lekári ich odporúčajú aj pri antibiotickej liečbe. Probiotiká, ktoré obsahujú lactobacillus, by zase mali konzumovať ženy, ktoré trpia častými vaginálnymi mykózami. Ich opodstatnenie je aj v liečbe opakovaných močových infekcií. Prirodzene sa probiotiká nachádzajú v mlieku a v nepasterizovaných mliečnych výrobkoch.
Karotenoidy alebo vitamín A
Vďaka prirodzeným organickým farbivám je farba ovocia a zeleniny žltá, oranžová a červená. Vitamín A je rozpustný v tukoch, je dôležitý pre normálny rast a vývoj tela, taktiež pre zdravé kosti a zuby. Karotenoidy, z ktorých vitamín A vzniká, chránia sliznice pred infekciami. Preto zaraďujte do svojej stravy ružičkový kel či špenát. Ak sa chceme chrániť pred infekciami dýchacích ciest, tráviaceho systému aurogenitálneho systému, potrebujeme mať dostatočný príjem karotenoidov a vitamínu A, aby sliznice odolali prítomnosti baktérií a vírusov.
Vitamín D
imunitaVýskumom sa ukázalo sa, že u zdravých mladých žien už v septembri klesá hladina D vitamínu v krvi a v októbri je už pod normálnymi hodnotami. Preto by jeho optimálna dávka v zimných mesiacoch mala byť 10 mikrogramov denne. Vitamín D je dôležitý v prevencii a liečbe rakoviny.Pri dennom užívaní minimálne v mesiacoch október až apríl je veľmi užitočný na podporu imunity a prevenciu rakoviny, ale dokonca aj na prevenciu pádov a zlomenín. Hlavnými zdrojmi vitamínu D v potravinách sú: mäso, ryby, vajíčka, mliečne výrobky a potraviny rastlinného pôvodu. Déčko nájdeme v niektorých druhoch sušených hríbov, v kokose, v avokáde či v mangu.
Zinok
Zinok patrí medzi základné stopové prvky nevyhnutné pre správne fungovanie našej imunity. Nájdete ho v tekvicových a slnečnicových semienkach, orechoch, rybách, červenom mäse, strukovinách či celozrnných obilninách. Zinok je dôležitý v modulácii zápalového procesu, najmäpri vírusových infekciách. Výživové doplnky so zinkom sa napríklad odporúčajú aj pri kožných problémoch.
Zázvorimunita
Zázvor je typický svojou štipľavou, špecifickou chuťou. Je vhodný na liečbu prechladnutia, v boji proti chrípke, rakovine či na liečbu migrény. Bukovský odporúča najmä zázvorový čaj, pripravený z koreňa zázvoru. Jeho príprava je jednoduchá. Pravidelné pitie zázvorovéhočaju má podľa odborníkov blahodárne účinky na ľudský na organizmus.
Svoju vlastnú imunitu a obranyschopnosť si v zimných mesiacochmôžeme posilniť prijímaním vyváženej zdravej stravy.

Použité zdroje:
https://najmama.aktuality.sk/clanok/256217/v-chladnom-pocasi-su-deti-v-kolektive-neustale-chore-ako-podporit-ich-imunitu-na-jesen-v-zime/
https://www.szsm.sk/Zdravie/Stravovanie

 

 

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft