Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Svetový deň srdca

  • Ostatná aktualizácia: pondelok, 17. september 2018, 21:52
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Hedviga Šľachtová, Mgr. Erika Bobiková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 13-september-2018 21:44

Bijúce srdce, pulzujúce cievy, krv – srdcovo-cievna sústava preniká hlboko do nášho vedomia. Každá časť tela je závislá od nepretržitej dodávky životodarnej krvi.Ochorenia srdca a ciev zasahujú čoraz mladšie vekové skupiny a sú najčastejšími príčinami hospitalizácie závažnej práceneschopnosti už v strednom produktívnom veku. Okrem toho majú dlhodobo dominantné postavenie ako príčiny smrti. Kardiovaskulárne ochorenia sú označované ako civilizačné, teda ochorenia vyplývajúce zo životného štýlu.

 

30. 9. Svetový deň srdca

srdce
- je zameraný na prevenciu srdcovo-cievnych ochorení.Každý rok sa uskutočňuje kampaň realizovaná Slovenskou nadáciou srdca, ktorá je zriadená Slovenskou kardiologickou spoločnosťou, regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a inými partnermi. Cieľom kampane je informovať ľudí o spôsobe zníženia rizikových faktorov vzniku týchto ochorení. Často stačia malé zmeny v životnom štýle, ktoré nám môžu zachrániť život.

V boji so srdcovo-cievnymi ochoreniami musíme dbať na tieto oblasti:

Koniec so zlozvykmi

Patrí medzi ne nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, málo pohybu a príliš veľa stresu. Napríklad cigaretový dym zvyšuje riziko infarktu a vzniku krvných zrazenín. Zvyšuje aj krvný tlak a naopak, znižuje hodnotu dobrého cholesterolu.

Nesoľte toľko

Zvýšený príjem soli vedie k vzostupu krvného tlaku, ktorý môže mať za následok cievnu mozgovú príhodu, zlyhanie srdca alebo infarkt myokardu. Riešením nie je ani používanie morskej či horskej soli, tie totiž obsahujú rovnaké množstvo sodíka ako soľ kuchynská. Srdcu prospieva soľ obohatená o draslík.

Zmeňte svoj jedálny lístok

Na vašom tanieri by sa malo objaviť menej vyprážaných, pečených a grilovaných jedál. Z mäsa sa pokúste obmedziť červené i bravčové, ktoré obsahujú viac tukov a urýchľujú tak kôrnatenie tepien. Namiesto dezertov dajte radšej prednosť čerstvému ovociu. To by sa spolu so zeleninou malo objavovať vo vašom každodennom príjme potravy. Pečivo je vhodnejšie celozrnné. Obsahuje totiž také sacharidy, ktoré nás zasýtia na dlhšiu dobu.

Doprajte si dostatok vitamínov a minerálov

Mnohé z nich totiž prispievajú k normálnej činnosti svalov a nervovej sústavy, napomáhajú
k tvorbe kolagénu pre normálnu funkciu krvných ciev alebo prispievajú k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Siahnite hlavne po horčíku, B-komplexe a vitamínoch C a E.

Zdroje:
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3264%3Auvz-sr-29-september-svetovy-de-srdca&catid=106%3Aaktualne&Itemid=1
https://dia.hnonline.sk/to-co-jete/581556-zdrave-srdce-najdolezitejsie-zasady-na-kazdy-den
Kniha: Ľudské telo, autor: Steve Parker, vydavateľstvo IKAR, Rok vydania: 2008/08, ISBN: 978-80-551-1731-7

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft