Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Tu nás nájdete

Marec – mesiac knihy

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 18. marec 2021, 23:17
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Adriana Brhlíková, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 14-marec-2021 13:12
Knihy

Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, ktoré čerpáme z kníh.

Marec bol vyhlásený ako mesiac knihy v roku 1955 na počesť významného slovenského buditeľa Mateja Hrebendu.

Knihy sprevádzajú človeka celý život. Už malým deťom rodičia čítajú rozprávky, ukazujú ilustrované knihy, podľa ktorých sa dieťa učí rozpoznávať predmety, zvieratká. Rozprávky sú neodmysliteľnou súčasťou detstva. Pomocou nich sa dieťa učí rozoznávať dobro a zlo, učí sa konať dobré skutky a pomáhať slabším. Knihy sa spájajú aj s nástupom detí do školy. Šlabikár je ich prvou knihou – učebnicou. V priebehu života sa človek stretne a pracuje s množstvom kníh, či už ide o odbornú alebo oddychovú literatúru. Aj v starobe sa odporúča ľahké čítanie kvôli tréningu kognitívnych funkcií.

Žiaľ, v dnešnej dobe mnohí uprednostňujeme televíziu alebo internet pred čítaním kníh. Kvôli pandémii nemôžeme navštevovať knižnice a kupovať knihy v kníhkupectvách, ale môžeme si ich zabezpečiť online a dostať sa tak ku knihám, ktoré nás zaujímajú a potešia.

Veľavravné sú slová: „Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečítal, prežije iba jeden.“ 

Skúsme aspoň tento mesiac menej sledovať životy iných a viac sa začítať do jedinečných príbehov, ktoré nám knihy ponúkajú. Môžeme si takto spríjemniť neľahkú pandemickú situáciu, v ktorej sme sa ocitli.

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft