Objavte zdravotné výhody pri každodennej konzumácii banánu
- Ostatná aktualizácia: štvrtok, 16. február 2017, 23:38
-
Podrobnosti:
Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Natália Peštová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová -
16-február-2017 23:38
Je to tak. Dnes už mnohí z nás jedia cudzokrajné banány častejšie ako jablká.
Ale čo robiť, keď sú také chutné a výživné?
Banány majú pozitívny vplyv na telo. Ich každodenná konzumácia môže prispieť k nášmu zdraviu a zároveň nás toto ovocie zasýti na dlhšiu dobu. Banány obsahujú veľa minerálov a vitamínov - napr. vitamín A1, B6, B12, C, sodík, draslík, tryptofán, horčík, vápnik, vlákni-nu, železo, zložené sacharidy a fosfor. Navyše podporujú aj chudnutie. Jeden stredne veľ-ký banán obsahuje 1,29g bielkovín, 105 kalórií a 3,1g vlákniny. Aby sme zachovali čo naj-lepšiu kvalitu banánov, mali by sme ich skladovať pri izbovej teplote, v chladničke zhnednú a nevyzrejú.
Účinky banánu na zdravie
• Banány podporujú imunitný systém, preto sa odporúča konzumovať ich počas zimných, sychravých a chrípkových období.
• Majú síce vyššiu energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov, ale tieto sacharidy sa uvoľňujú do krvi postupne. Takto sa vyhneme rýchlemu kolísaniu glykemického indexu a vďaka tomu sa „chuť na sladké“ neobjaví. Mali by sme ich však jesť dopoludnia, večer už nie.
• Vďaka obsahu železa je vhodné banány konzumovať pri anémii a počas menštruácie, pretože podporujú krvotvorbu a uvoľňujú kŕče.
• Ľuďom trpiacim bolesťami brucha a zlým vyprázdňovaním sú banány nápomocné pre obsah vlákniny, ktorá podporuje pravidelnú stolicu. Pomáhajú aj pri hnačkách.
• Sú vynikajúcim prírodným antacídom, ktoré môže zmierniť príznaky pálenia záhy.
• Ďalšie výhody banánov sú, že zvyšujú koncentráciu, preto počas práce, školy či učenia určite zjedzte aspoň jeden banán.
• Slúžia ako energetická „bomba“ pre športovcov.
• Vitamín B a tryptofán uvoľňujú v tele serotonín a znižujú nervozitu. Serotonín zabezpe-čuje našu dobrú náladu – pôsobí antidepresívne.
• Pomáha pri bodnutí komárom – skúste potrieť miesto vpichu vnútornou stranou banáno-vej šupky, tá zredukuje opuch a pomôže pri svrbení a pálení podráždenej pokožky.
• Máte bradavicu? Vyskúšajte priložiť kúsok banánovej šupky z vnútornej strany na bra-davicu a prelepte náplasťou (opakujte viackrát – bradavica zmizne).
Ak porovnáme nutričné hodnoty banánov s jablkami, banány majú 4 krát viac bielkovín, 2 krát toľko sacharidov, 3krát väčší obsah fosforu, 5 krát viac vitamínu A či železa a dvojnásob-né množstvá ďalších vitamínov a minerálov. Zvlášť prínosný je ich vysoký obsah draslíka.
Banány spolu s jablkami sú najpopulárnejším a najviac konzumovaným ovocím. Chutia deťom i dospelým a navyše sú aj prírodným prostriedkom na rôzne zdravotné problémy.
Zdroje článku:
www.nazdravie.sk/banan/
webmagazin.teraz.sk/zdravie/desat-dovodov-preco-su-banany.../4362-clanok.htm