Stredná zdravotnícka škola Michalovce rešpektuje ochranu vašich údajov

Táto internetová stránka používa technológiu cookies. Je Vaším právom neudeliť súhlas s používaním súborov cookies alebo ich používanie zablokovať.
V takom prípade sa môže stať, že bude pre Vás obmedzená alebo vylúčená úplná funkcionalita niektorých častí prehliadanej webovej stránky.

Kalendár

november 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Objavte zdravotné výhody pri každodennej konzumácii banánu

  • Ostatná aktualizácia: štvrtok, 16. február 2017, 23:38
  • Podrobnosti:
    Napísal/a: Mgr. Erika Bobiková, Mgr. Natália Peštová, jaz. korekcia článku Mgr. Stanislava Markovičová

  • 16-február-2017 23:38

Je to tak. Dnes už mnohí z nás jedia cudzokrajné banány častejšie ako jablká.
Ale čo robiť, keď sú také chutné a výživné?
Banány majú pozitívny vplyv na telo. Ich každodenná konzumácia môže prispieť k nášmu zdraviu a zároveň nás toto ovocie zasýti na dlhšiu dobu. Banány obsahujú veľa minerálov a vitamínov -  napr. vitamín A1, B6, B12, C, sodík, draslík, tryptofán, horčík, vápnik, vlákni-nu, železo, zložené sacharidy a fosfor.  Navyše podporujú aj chudnutie. Jeden stredne veľ-ký banán obsahuje 1,29g bielkovín, 105 kalórií a 3,1g vlákniny. Aby sme zachovali čo naj-lepšiu kvalitu banánov, mali by sme ich skladovať pri izbovej teplote, v chladničke zhnednú a nevyzrejú.

Účinky banánu na zdravie
•    Banány podporujú imunitný systém, preto sa odporúča konzumovať ich počas zimných, sychravých a chrípkových období.
•    Majú síce vyššiu energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov, ale tieto sacharidy sa uvoľňujú do krvi postupne. Takto sa vyhneme rýchlemu kolísaniu glykemického indexu a vďaka tomu sa „chuť na sladké“ neobjaví. Mali by sme ich však jesť dopoludnia, večer už nie.
•    Vďaka obsahu železa je vhodné banány konzumovať pri anémii a počas menštruácie, pretože podporujú krvotvorbu a uvoľňujú kŕče.
•    Ľuďom trpiacim bolesťami brucha a zlým vyprázdňovaním sú banány nápomocné pre obsah vlákniny, ktorá podporuje pravidelnú stolicu. Pomáhajú aj pri hnačkách.
•    Sú vynikajúcim prírodným antacídom, ktoré môže zmierniť príznaky pálenia záhy.
•    Ďalšie výhody banánov sú, že zvyšujú koncentráciu, preto počas práce, školy či učenia určite zjedzte aspoň jeden banán.
•    Slúžia ako energetická „bomba“ pre športovcov.
•    Vitamín B a tryptofán uvoľňujú v tele serotonín a znižujú nervozitu. Serotonín zabezpe-čuje našu dobrú náladu – pôsobí antidepresívne.
•    Pomáha pri bodnutí komárom – skúste potrieť miesto vpichu vnútornou stranou banáno-vej šupky, tá zredukuje opuch a pomôže pri svrbení a pálení podráždenej pokožky.
•    Máte bradavicu? Vyskúšajte priložiť kúsok banánovej šupky z vnútornej strany na bra-davicu a prelepte náplasťou (opakujte viackrát – bradavica zmizne).
Ak porovnáme nutričné hodnoty banánov s jablkami, banány majú 4 krát viac bielkovín, 2 krát toľko sacharidov, 3krát väčší obsah fosforu, 5 krát viac vitamínu A či železa a  dvojnásob-né množstvá ďalších vitamínov a minerálov. Zvlášť prínosný je ich vysoký obsah draslíka.
Banány spolu s jablkami sú najpopulárnejším a najviac konzumovaným ovocím. Chutia deťom i dospelým a navyše sú aj prírodným prostriedkom na rôzne zdravotné problémy.

Zdroje článku:
www.nazdravie.sk/banan/
webmagazin.teraz.sk/zdravie/desat-dovodov-preco-su-banany.../4362-clanok.htm

SZŠ Vstúpte ...

Vzdelávacie centrum Microsoft

Pridané fotogalérie

  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7
Pozrite si nové číslo